perjantai 8. tammikuuta 2016

Suojaako C-vitamiini Flunssalta?

lähde: William Brawley
C-vitamiini on kuuluisa ja hyvin tärkeä vitamiini jota löytyy erityisen paljon hedelmistä ja kasviksista. Monet ajattelevat sen suojaavan joiltakin taudeilta kuten flunssalta, ja täten he ottavat sitä aina extra-annoksen oireiden ilmaantuessa. Kuitenkaan he harvemmin miettivät onko siitä itseasiassia hyötyä vai ei. Haluan tässä kirjoituksessa kertoa mitä tutkimustulokset sanovat asiasta.

Suurin yksittäinen c-vitamiinin etu on sen kyky estää keripukkia, Tämä vakava tauti oli kuitenkin enemmän satoja vuosia sitten ongelmana. Ehkäpä ajankohtaisempia hyötyjä on nykyisin tämän vitamiinin suojavaikutus verisuonissa, luissa, hampaissa ja sidekudoksissa.

Kuitenkin flunssan suhteen, suuren määrän c-vitamiinia ottaminen oireiden ilmetessä ei vaikuta taudin syntyyn tai sen kestoon. Siitä ei toisin sanoen ole hyötyä, ylimääräinen vitamiini menee vaan virtsan mukana pönttöön.

Kuitenkin ihmisillä jotka ovat käyttäneet vähintään 200 mg päiväannoksia jo pidempään, ennen kuin flunssa on iskenyt, on kehittynyt hienoinen etu. Heidän flunssansa kestivät nimittäin keskimäärin 8% lyhyemmän ajan. Tämän ero oli erityisen suuri urheilevilla ja fyysistä rasitusta saaneilla henkilöillä.

Yhteenvetona voisi siis sanoa, että jatkuvat c-vitamiinin ottaminen auttaa hieman flunssan kanssa, mutta taudin iskiessä on turha tankata sitä suuria määriä. Parempi on olla vain levossa ja varmistaa riittävä nesteiden saanti.

Jos haluat lukea kattavamman artikkelin c-vitamiinista, paina edellä olevaa linkkiä. Siellä on kerrottu laajemmin tämän vitamiinin eduista, ja kuinka paljon sitä pitäisi saada ja miten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti