perjantai 22. tammikuuta 2016

D-vitamiinin yliannostus - Kuinka yleistä se on ja mitä siitä seuraa

D-vitamiinin liian suurien määrien ottaminen voi johtaa pahimmassa tapauksessa d-vitamiinin yliannostukseen. Tämä johtuu yksinkertaisesti vain siitä, että tämä vitamiini on olemukseltaan rasvaliukoinen. Se tarkoittaa sitä, että jos sitä saa liikaa, se ylimääräinen määrä ei poistu kehosta virtsan mukana, kuten vesiliukoiset vitamiinit, vaan se varastoituu kehon rasvasoluihin. Niihin voi ajan kuluessa kertyä vaarallisen paljon d-vitamiinia, varsinkin jos se liiallinen käyttö jatkuu pitkään.

D-vitamiinin yliannostus on onneksi melko harvinainen ongelma, ja se ei voi syntyä luontaisia reittejä. Keho säätelee esim. auringovalosta saadun d-vitamiinin määrää ja lopettaa sen tuotannon kun sitä on saatu tarpeeksi. Tämä säätely toiminta ei kuitenkaan toimi kun kyseessä on lisäravinteet. Keho ei pysty poistamaan niistä tullutta d-vitamiinia, tuli sitä sitten kuinka paljon tahansa, vaan varastoi sitä rasvasoluihin tarvittaessa.

Useimmiten d-vitamiinin yliannostukset ovat syntyneen tuotevirheiden kautta, jolloin johonkin tuotteisiin on vahingossa tuotannolisten ongelmien takia livahtunut todella suuret määrä d-vitamiinia. Tällöin puhutaan usein jopa 100-kertaisista määristä normaali suositusten suhteen. Tällöin ihmisillä esiintyy usein ongelmia, jonka seurauksena tämä valmistusongelma usein vasta havaitaan.

Vakavin seuraus d-vitamiinin yli yliannostuksesta on se, että se nostaa kalsiumin määrää veressä voimakkaasti. Tällöin sitä kulkee veren mukana liikaa, ja se muuttuu hieman sitkeämmäksi ja takertuvammaksi kuin normaalisti. Tämän seurauksena sitä voi alkaa kertyä mm. verisuonten seinämiin, joka kasvataa nopeasti riskiä siitä että se menee tukkoon paljon. Lisäksi sitä alkaa kertyä myös munuaisiin, ja voi johtaa lopulta munuaisen tuhoutumiseen.

Tämä on usein kuitenkin vasta vakavien tai pitkään jatkuneiden myrkytystilojen ongelma. Useimmiten oireina alkavat pahoinvointi ja heikkous, jonka lisäksi esiintyy oksentelua ja ripulia. Lisäksi voi esiintyä uusia ja/tai kovempia lihaskipuja.

Paras hoitokeino on d-vitamiini lisäravinteiden käytön lopettaminen, joka riittää suurimpaan osaan tapauksista. Joskus lääkärit voivat kuitenkin suositella lääkehoitoja tai nesteytystä, riipuen kuinka vakavaksi ongelma on muodostunut. Jos tunnet siis esiintullut pahoinvointia ja heikkoutta, ja olet syönyt paljon d-vitamiinia lähiaikoina, kannattaa kipittää lääkärille ja testauttaa arvonsa verikokeella. Se on luotettava tapa selvittää diagnoosi, ja sulkea tai vahvistaa kyseessä olevan d-vitamiinin yliannostus.

Lähteet:

D-vitamiinin yliannostus | Lisäravinnetieto.com


Am I getting too much vitamin D? | Vitamin D Council

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti