D-vitamiini on herättänyt paljon
keskustelua eri keskustelupalstoilla ja uutisartikkeleissa
lähivuosina. Suomessa ravintosuositus d-vitamiinin saannista on
kohtalaisen alhainen kansainvälisesti vertailtaessa, ja ongelmaa
aiheuttaa erityisesti pitkä ja pimeä talvi. Tästä syystä moni
suomalainen saakin liian vähän tätä hyvin tärkeää vitamiinia, ja se täten aiheuttaa useita ikäviä sivuoireita jolta olisi aika helppo
välttyä.
Aurinko on paras luontainen
d-vitamiinin lähde, mutta se pystyy antamaan sitä vain kesäaikaan
Suomessa. Noin 6 kuukautta vuodesta on UV-säteilyn teho liian
heikkoa, että ihmisen iho pystyi siitä saamaan tarvitsemaansa
d-vitamiinia. Täten joudutaan käyttämään kesän aikana
kasvanutta kehon rasvasoluihin kertynyttä d-vitamiini varastoa, joka
ei kuitenkaan useimmilla riitä koko talveksi.
Pitkään ravintosuositus
päivittäisestä d-vitamiinin saannista oli 5 μg,
joka kuitenkin nostettiin pari vuotta sitten tasolle 10 μg.
Kuitenkin keho saa auringonvalosta kesäpäivänä luontaisesti lähes
kymmenkertaisen määrän d-vitamiinia jo puolessa tunnissa. Tähän
nähden suositeltu määrä vaikuttaa hyvin pieneltä. Useat tohtorit
ja asiantuntijat esittävätkin ihmislle ympäri pohjoista maapalloa
suurempaa d-vitamiinin saantia, erityisesti talvella. Osa suosittelee
jopa 100 μg
päiväannoksia.
Ihmisillä
on fysiologisia eroja, ja täten kenellekkään ei voi suoraan sanoa,
mikä on juuri optimi saanti heille. D-vitamiinin määrää kehossa
voidaan kuitenkin mitata verikokeella. Nämä arvot ovat
vertailukelpoisia keskenään. Puutostila veriarvossa on joko 50 tai
75 nmol/l, riippuen hieman asiantuntijasta. Tutkittaessa suomalaisia,
on havaittu että 38 % miehistä ja 34% naisista alitti 50 nanomolin
rajan.
Suositeltu
arvo olisi 80 – 150 nmol/l välillä. Tällöin keskiverto ihminen
välttää kaikki d-vitamiinin puutteesta syntyvät oireet. Paljonko
ihmisen tarvii saada d-vitamiina päästäkseen tähän arvoon, no se
selviää vain kokeilemalla. Ottamalla esim. 50 μg
päivässä noin kolmen kuukauden ajan, ja katsomalla mitä veriarvot
sitten näyttävät. Saaduilla tuloksilla voidaan sitten korjata
annostelua ylös- tai alaspäin.
Kokeilu
on turvallista ainakin lyhyillä aikajaksoilla, sillä myrkyllisyyden
raja on yli 375 nmol/l. Täten riskiä ei juuri ole, että kokeilun
aikana saavutettaisiin näitä tasoja, ellei d-vitamiinia ole syöty
ihan naurettavia määriä.
Suosittelisin
siis useimmille, että he ottaisivat verikokeen ja mittaisivat d-vitamiiniarvonsa. Tämä kannattaa suorittaa mieluiten talvella,
erityisesti lopputalvesta, jolloin arvot ovat normaalisti
pienimmillään. Kesällä mitatut arvot voivat antaa liian hyvän
kuvan. Korjaamalla mahdollisen puuteen, voi ehkäistä monia talven
ongelmia kuten kaamosväsymystä ja jopa alakuloisuutta. Verikokeen
teettäminen maksaa siinä 50 – 100 € yksityisellä, julkisella
puolella ottamisesta minulla ei ole kokemusta.
Jos
haluat lukea enemmän d-vitamiinista ja sen hyödyistä, katso tämä artikkeli, jossa on kattavammin tietoa kaikesta d-vitamiiniin
liittyvästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti